Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Tot el que has de saber sobre les bonificacions a l'autoconsum

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 26/05/2022

Actualment, amb l’objectiu últim de promoure les energies renovables per a impulsar l’autoconsum i la generació neta d’energia, són moltes les ajudes i facilitats que trobem per part dels organismes. En aquest article, parlarem de tres tipus de bonificacions a l’autoconsum, les quals poden variar segons el lloc on resideixis.

Bonificació IBI per a municipis

L’Impost de Béns Immobles (IBI) és un dels impostos que s’ha de pagar quan ets el propietari d’un habitatge, local o plaça de garatge. Per aquest motiu, és molt interessant conèixer que bonificacions ofereixen els ajuntaments per a reduir aquest impost.

 

En els últims anys, són molts els Ajuntaments que han aprovat un sistema de bonificacions per a aquells habitatges que incorporin una instal·lació de plaques fotovoltaiques. Una mesura molt celebrada, ja que fomenta de manera directa que les llars apostin per l’autoconsum energètic.

Com l’IBI és un impost municipal, les bonificacions van a càrrec de cada ajuntament de manera totalment independent a altres ajudes o subvencions de caràcter estatal. Per això, trobem municipis que encara no compten amb aquestes bonificacions, i en els que sí, el percentatge pot variar.

En el cas de Catalunya, l’Associació Nacional d’Autoconsumidors ha realitzat un mapa interactiu, que recull informació referent a aquest sistema de bonificació de tots aquells municipis amb més de 1.000 habitants.

En el cas de ser d’una altra comunitat, hauràs d’informar-te al teu Ajuntament per a conèixer si s’ofereix aquesta bonificació i el percentatge relatiu.

Bonificació ICIO

L’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) és un impost indirecte, que s’aplica en qualsevol construcció, instal·lació o obra que exigeixi l’obtenció de llicència d’obres o urbanística.

El pagament de l’ICIO recau en la persona que executa l’obra, independentment, de si aquesta és la propietària de l’immoble. Llavors, l’impost és abonat per qui assumeix el cost de l’obra. No obstant això, a Eltex ens fem càrrec d’aquest impost, juntament amb altres tràmits, per la qual cosa els nostres clients únicament efectuen el pagament de la instal·lació.

Aquest impost també el gestiona els ajuntaments, per la qual cosa el percentatge de la bonificació pot variar en cada municipi. En termes generals, la bonificació pot arribar a ser de fins al 95% en aquelles construccions que comptin amb instal·lacions d’energia solar o, bé, sistemes d’aprofitament tèrmic. Aquests dispositius hauran de disposar de l’homologació corresponent.

Bonificació IAE per a les empreses

L’Impost d’Activitats Econòmiques és un impost que s’aplica a empreses o autònoms per realitzar una activitat empresarial, professional o artística. Com en els anteriors, aquest impost és a càrrec dels Ajuntaments.

Avui dia, amb l’objectiu de fomentar empreses sostenibles, són molts els municipis que compten amb bonificacions per a aquest impost.

No obstant això, hauràs d’informar-te de manera particular a l’ajuntament on es trobi la teva empresa, ja que el percentatge pot variar, o fins i tot, no ser ofert.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualmente, una gran cantidad de personas dudan del correcto funcionamiento de las placas solares durante temporadas frías, generando en estas dudas a la hora de apostar por la energía solar. Seguidamente, hemos narrado en detalle el funcionamiento de las placas solares en invierno con el fin de romper con esas dudas establecidas.

Llegir més »

Guia de subvencions europees per a l’autoconsum 2023

El 31 de desembre del 2023 finalitza el termini per a obtenir les subvencions de la Unió Europea del pla Next Generation European Union. A continuació, et proporcionem tota la informació necessària sobre aquestes subvencions perquè puguis aprofitar aquesta oportunitat abans que es compleixi la data límit.

Llegir més »