Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Tarifa Solar: què és i quins tipus hi ha

El moneder virtual, la tarifa solar que ha revolucionat el mercat d'excedents

Autora: Patricia Pérez

Dato de publicació: 26/01/2023

La tarifa solar és la peça clau de l’autoconsum solar. Per què? Perquè permet un dels beneficis més benvolguts de les plaques solars: l’estalvi en la factura de la llum.

En aquest article t’explicarem que és exactament la tarifa solar, perquè és tan important i com triar la tarifa que millor s’adapti a les teves necessitats. A més, presentarem el moneder solar, una nova tarifa que ha revolucionat el mercat d’excedents.

Què és la tarifa solar?

La tarifa solar és el contracte que realitzes amb la comercialitzadora elèctrica per a marcar el preu al qual et paguen els excedents produïts per la teva planta fotovoltaica.

Motius pel que, punt número u, per a tenir contractada la tarifa solar és necessari comptar amb panells solars a la llar. És a dir, que produeixes energia i l’autoconsumis.

Com funciona?

En el sector residencial, una instal·lació d’autoconsum acostuma a ser amb excedents, ja que, sovint, no hi ha una simultaneïtat entre la producció d’electricitat i el consum. Llavors, és molt normal que aquesta energia no consumida acabi sent injectada en la xarxa de distribució elèctrica. Això es diu excedents.

moneder solar - Eltex

Des del 2019, hi ha un decret que permet a tots els propietaris i propietàries d’una instal·lació d’autoconsum rebre una compensació econòmica per tots els excedents injectats en la xarxa. Aquí és on sorgeix la importància d’una bona tarifa solar.

La tarifa ens permet treure el màxim profit econòmic a la planta fotovoltaica, ja que ens compensen els excedents. Però, com ens ho compensen? Això dependrà del tipus de tarifa, però en general aquests excedents es compensen en forma de descompte en la factura de la llum. A continuació, t’ho expliquem amb detall.

Quins tipus de tarifa solar hi ha en el mercat?

Actualment, trobem dos tipus de tarifa solar en el mercat.

  • Tarifa Solar de Compensació simplificada d’Excedents: L’empresa comercialitzadora d’electricitat compensa els excedents de manera mensual reflectit en un descompte en la factura elèctrica. És molt important remarcar que el límit de la compensació és quan la teva factura arriba a 0 €, i a pesar que hagis abocat més excedents en la xarxa, mai s’ingressaran diners per part de la comercialitzadora. Per a tenir aquesta tarifa no s’ha de tenir l’alta com a productor elèctric i tampoc exercir activitat econòmica.
  • Moneder Solar o Bateria Virtual:

    Amb aquesta tarifa, la comercialitzadora t’ofereix una compensació d’excedents i, a més, pots acumular els excedents que no et poden compensar i utilitzar-los en altres mesos o fins i tot en altres subministraments, com per exemple un segon habitatge.

Moneder Solar: quins avantatges té?

El moneder solar, conegut també com a bateria virtual, és una tarifa solar que ha revolucionat el mercat d’excedents. A l’apartat anterior, hem explicat en què consisteix. Ara, detallarem els seus avantatges i què suposa per a les llars.

Igual que una tarifa solar de compensació simplificada d’excedents, el moneder virtual permet compensar els excedents de la teva planta fotovoltaica.. És a dir, la companyia elèctrica et descompta de la factura mensual de llum els excedents produïts.

tarifa solar - facturas - Eltex

Però, a més, i això és el que realment ha revolucionat el sistema, és la capacitat d’emmagatzemar els excedents.. Us expliquem.

En una tarifa normal, si la teva factura arriba a 0 € per la compensació, però fins i tot has produït més excedents, aquests no es poden compensar de cap manera. Per llei, les companyies no poden ingressar diners als clients per a compensar la diferència. Però, ara, amb el moneder solar això canvia.

Aquells excedents que no es poden compensar, poden ser emmagatzemats virtualment i utilitzar-los en altres mesos com a compensació per a reduir la factura. Fins i tot, pots redirigir-los a altres subministraments, com ara un segon habitatge.

En resum, el moneder virtual permet treure rendiment a tots els excedents, donant-te flexibilitat a l’hora d’utilitzar-los.

Com trio la tarifa solar?

Per a triar una tarifa solar que s’adapti a les teves necessitats, cal tenir en compte els següents aspectes:

  • El preu al qual vens els excedents a la comercialitzadora. Això influirà de manera directa a la compensació.
  • El preu al qual compres l’energia (de la xarxa) que vagis a consumir. És important aquest punt, ja que la comercialitzadora pot comprar-te els excedents a molt bon preu, però després t’embeni l’energia de xarxa a un preu elevat. Pel que la compensació no és rendible.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »