Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Què és la compensació d’excedents?

Estalvi al final de mes gràcies a la compensació d'excedents

compensación de excedentes - Eltex

La majoria de les persones que decideixen instal·lar panells solars en les seves llars o negocis ho fan per a reduir la seva factura d’electricitat i ajudar al medi ambient. Però, què succeeix quan la instal·lació solar produeix més energia de la que es necessita? Aquí és on entra en joc la compensació d’excedents.

Què és la compensació d'excedents?

Els excedents en l’autoconsum són tota aquella energia generada per una instal·lació fotovoltaica, que no s’arriba a consumir i s’aboca a la xarxa elèctrica. És aquí on apareix la compensació d’excedents, un sistema que permet als propietaris injectar l’energia excedentària a la xarxa de distribució elèctrica, i a canvi rebre una compensació econòmica.

Aquesta compensació es realitza a través d’un descompte mensual en la factura de la llum per part de la comercialitzadora. Aquest descompte és el resultat del preu per kWh abocat a la xarxa, acordat en la tarifa solar.

És important destacar que la reducció mai pot ser superior al cost mensual de la part variable de la factura, és a dir, la comercialitzadora mai beneficiarà al propietari amb diners.

Aquest sistema tan atractiu és possible gràcies a la normativa d’autoconsum solar, RD 244/2019, en la qual es legalitza la compensació d’excedents.

Com funciona la compensació d'excedents?

En la majoria dels casos, la compensació d’excedents funciona a través d’un mesurador, que registra la quantitat d’energia que es consumeix de la xarxa elèctrica i la quantitat d’energia que s’envia. Quan els panells produeixen energia extra i aquesta s’envia a la xarxa elèctrica, es registra en el mesurador com un crèdit, que més endavant serà el que permeti la compensació.

Requisits per a acollir-se a la compensació d'excedents d'autoconsum

Poden acollir-se a la compensació d’excedents d’autoconsum les instal·lacions individuals i col·lectives (connectades a xarxa) que compleixin els següents requisits:

 • Existeix una instal·lació d’autoconsum solar.
 • La potència de la instal·lació no pot ser major de 100 kW.
 • Existeix un contracte vinculant entre el propietari i la comercialitzadora, tal com s’especifica en l’article 14 del RD 244/2019.
 • El propietari no podrà beneficiar-se econòmicament perquè no és una activitat retributiva. Només es pot compensar l’energia no consumida, per la qual cosa el resultat de la factura mai serà negatiu.
compensación de excedentes - Eltex
 • Existeix una instal·lació d’autoconsum solar.
 • La potència de la instal·lació no pot ser major de 100 kW.
 • Existeix un contracte vinculant entre el propietari i la comercialitzadora, tal com s’especifica en l’article 14 del RD 244/2019.
 • El propietari no podrà beneficiar-se econòmicament perquè no és una activitat retributiva. Només es pot compensar l’energia no consumida, per la qual cosa el resultat de la factura mai serà negatiu.
compensación de excedentes - Eltex

Beneficis de la compensació d'excedents

La compensació d’excedents té diversos beneficis per als propietaris de panells solars. A continuació, es detallen alguns dels beneficis més importants:

 • Estalvi de diners: en ser recompensats per l’energia injectada a la xarxa elèctrica, els propietaris de panells solars poden beneficiar-se d’un bon descompte en la seva factura d’electricitat.. Això pot reduir significativament la despesa mensual en energia.
 • Fomenta l’adopció d’energia solar: en permetre que els propietaris de panells solars siguin compensats per l’energia extra que aboquin a la xarxa elèctrica, es fomenta l’adopció d’energia solar en la societat. Això pot portar a una major inversió en energia solar i una reducció en la dependència dels combustibles fòssils i les emissions de CO₂.
 • Gestió senzilla: una vegada acordada la tarifa solar, la comercialitzadora farà la compensació d’excedents de manera automàtica en la factura de la llum.
 • Estabilitat de la xarxa elèctrica: la compensació d’excedents pot ajudar a estabilitzar la xarxa elèctrica, ja que es redueix la demanda d’energia durant els moments pics del dia. Això pot evitar que es produeixin apagades i millorar l’eficiència i fiabilitat de la xarxa elèctrica en general.

Desafiaments de la compensació d'excedents

Un dels desafiaments més importants és que la quantitat d’energia solar que es produeix varia segons l’hora del dia, el clima i altres factors. Això significa que pot haver-hi moments en els quals es produeix més energia solar de la que es necessita, però també pot haver-hi moments en els quals es necessita més energia de la que es produeix.

En aquests casos, els propietaris de panells solars hauran de pagar per l’energia que consumeixen de la xarxa elèctrica, la qual cosa pot reduir els beneficis econòmics de la compensació d’excedents.