La rendibilitat de les plaques solars: mite o realitat?
L'energia solar, una opció rendible per a llars i negocis
L’energia solar no és només una forma neta i renovable d’energia, sinó que també pot ser una opció rendible per a les llars i negocis. A mesura que les tecnologies solars continuen avançant, els costos d’instal·lació i manteniment s’han reduït significativament. En aquest article, analitzarem la rendibilitat de les plaques solars i com calcular el cost-benefici de l’energia solar.
Què és la rendibilitat de les plaques solars?
La rendibilitat de les plaques solars fa referència a la capacitat de l’energia solar per a generar un retorn de la inversió positiu en el temps. En altres paraules, és el valor que els panells solars poden aportar en comparació amb el seu cost inicial d’instal·lació.
Igual que qualsevol inversió, s’espera que la instal·lació de plaques solars generi un retorn financer a llarg termini. En general, la rendibilitat de les plaques solars es determina per la quantitat d’energia que generen i el cost d’aquesta energia.
Són rendibles les plaques solars?
Les plaques solars són una inversió rendible i amb ràpida amortització. En 6 – 7 anys, recuperes la inversió realitzada i comences a gaudir al complet de tot l’estalvi. Gràcies a la millora de la tecnologia, el cost de la instal·lació i del manteniment ha disminuït molt, motiu pel qual la rendibilitat de les plaques solars és més alta. En el cas dels nostres panells solars, el manteniment és, pràcticament, nul, per la qual cosa el cost és inexistent.
No obstant això, el motiu principal d’aquesta rendibilitat és l’estalvi en la factura de la llum. Amb una instal·lació fotovoltaica, la factura pot veure’s reduïda un 70%, fins i tot amb una excel·lent gestió del consum, pot arribar fins al 90%. Aquest fet permet que la inversió es cobreixi amb rapidesa. Això pot veure’s influenciat per l’augment dels preus de l’energia elèctrica convencional. Si l’electricitat s’encareix, els estalvis en les factures d’electricitat també seran superiors, cosa que significa que la inversió inicial es pot recuperar en un període de temps més curt. És cert, però, que s’ha de tenir en compte la tarifa solar i la seva compensació d’excedents.
A més, els incentius fiscals i econòmics atorgats per institucions oficials poden fer que la instal·lació de plaques solars sigui encara una inversió més atractiva.
Com es calcula la rendibilitat de les plaques solars?
Per a calcular la rendibilitat de les plaques solars és necessari tenir en compte diversos factors, com la ubicació, la mida del sistema i el cost de l’energia. Aquí hi ha alguns passos clau per a determinar la rendibilitat de les plaques solars:
- Recopila les dades de la producció d’energia: Revisa les teves factures elèctriques o consulta el sistema de monitoratge de la teva instal·lació solar per a conèixer la quantitat d’energia generada pels teus panells solars en un període determinat, per exemple, en un any.
- Calcula l’energia total generada: Suma totes les lectures de producció d’energia per a obtenir la quantitat total de quilowatts-hora (kWh) generats pels teus panells solars durant el període de temps seleccionat.
- Determina el valor de l’energia generada: Consulta les teves factures elèctriques o investiga el preu actual de l’electricitat en la teva àrea per a determinar el cost mitjà per kWh. Multiplica aquest cost per la quantitat total de kWh generats pels teus panells solars.
- Resta els costos d’inversió: Considera els costos inicials d’inversió en el teu sistema de panells solars, que poden incloure el cost de compra i instal·lació. Resta aquests costos de la quantitat obtinguda en el pas anterior.
- Calcula la rendibilitat: Divideix la quantitat obtinguda entre els costos d’inversió i després multiplica per 100 per a obtenir un percentatge. Això et donarà la rendibilitat del sistema dels teus panells solars.
És important tenir en compte que aquest càlcul proporcionarà una estimació de la rendibilitat i que poden existir altres factors a considerar, com els canvis en els preus de l’electricitat, els incentius fiscals i les tarifes de connexió a la xarxa.