Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Entendre la factura de la llum: què estem pagant?

La factura de la llum és la nostra aliada per a conèixer els nostres hàbits

factura de la llum

La factura de la llum ens aporta informació molt valuosa per a millorar la nostra planificació energètica. Entendre la factura de la llum i els seus components ens permet tenir més control del nostre consum. No obstant això, a vegades, la seva comprensió pot ser molt complicada. En aquest article us ensenyem a entendre-la i descobrir què és el que estem pagant.

Els conceptes bàsics de la factura de la llum

Per a començar, és molt important conèixer els conceptes bàsics de tota factura. En el cas de la factura elèctrica, es compon de diversos factors que poden variar segons la localitat, el servei prestat i la companyia. No obstant això, hi ha elements comuns que es troben en totes les factures i determinen el cost al final de mes.

Potència contractada: ens indica el màxim de kW d’electricitat que podem consumir alhora. El cost de la potència dependrà de la tarifa contractada amb la companyia de llum.

Consum del període: és la quantitat de kWh que es consumeix durant un període de temps. Si tenim una tarifa regulada, el kWh es cobra al mateix preu durant tot el període. No obstant això, en els contractes de mercat lliure, la tarifa es veurà afectada segons la fluctuació del preu de la llum.

Aquest element és el que més influeix a l’hora de calcular la factura elèctrica.

Peatges i càrrecs:el cost de la distribució i el transport de l’electricitat que es consumeix, també es veu reflectida, mensualment, en la factura de la llum.

Impostos: les comercialitzadores carreguen uns impostos en la factura, que són percentuals al consum del període. En el cas d’Espanya, hi ha dos impostos: l’Impost sobre l’Electricitat i l’IVA.

Llegir la factura elèctrica: conèixer els nostres hàbits de consum

La factura lumínica és perfecta per a poder veure quins són els nostres hàbits de consum i així, poder valorar si podem millorar el patró de consum per a reduir-la. Per a poder fer un pla d’estalvi energètic s’ha de tenir en compte la següent informació de la factura:

  • Primer de tot, saber quin tipus de tarifa tenim: fixa o de lliure mercat, ja que les condicions a les quals estem subjectes, varien.
  • El consum real d’energia mensual i quant d’aquest consum s’ha realitzat en les hores pics, és a dir, en les hores més costoses.
  • Les gràfiques de consum que comparen aquest mes i el mes anterior. Solen ser molt detallades i d’aquí podem extreure molta informació valuosa.
  • La diferència entre el nostre consum mitjà i la potència contractada. . Aquí descobrirem si tenim més potència contractada que la necessària. Si és així, és millor reduir la potència, ja que aquesta acció, a llarg termini, permet reduir la porció fixa de la factura.

Amb tota aquesta informació, podem dibuixar un mapa de consum i veure on podem millorar per a estalviar en la següent factura. També, va molt bé revisar de tant en tant la factura per a veure si els preus de la comercialitzadora són molt abusius.

La millor manera d'estalviar en la factura de la llum

Després de diversos estudis i testimoniatges reals, està demostrat que la millor manera d’estalviar en la factura de la llum és gràcies a l’autoconsum. Amb una instal·lació de plaques solars, es pot eduir la factura elèctrica un 70% cada mes. . Un estalvi que pot arribar al 90% amb la complementació d’una bateria.

A més, gràcies a l’autoconsum, les famílies es tornen més independents energèticament, no depenen de la fluctuació en el mercat ni de factors externs, i contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic. Comptar amb panells solars en la llar implica gaudir de grans avantatges .

A més, a ELTEX fem un estudi personalitzat i totalment gratuït per a conèixer quines són les necessitats energètiques reals de cada llar i família. Així oferim una solució adaptada i rendible.