Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

5 accions per a combatre el canvi climàtic

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 15/07/2022

En plena onada de calor, on tot el territori està sofrint d’altes temperatures i incendis, és important conèixer quines accions podem fer de manera individual per a combatre el canvi climàtic.

Actualment, estem en una situació complexa i delicada, però encara som a temps de poder evitar un canvi extrem en el planeta. En aquest article t’expliquem 5 accions per a combatre el canvi climàtic.

Estalviar energia a casa

Per desgràcia, gran part de les llars continuen consumint energia que prové dels combustibles fòssils, com el carbó, petroli o gas, elements que emeten una gran quantitat de CO₂ en la seva producció. Com més alt és el consum energètic, major és l’emissió de carboni.

 

Per a poder reduir aquesta despesa pots realitzar algunes d’aquestes accions:

 • Disminuir l’ús de la calefacció i de l’aire condicionat.
 • Canviar a bombetes LED i electrodomèstics de baix consum.
 • Rentar la roba amb aigua freda.
 • Estendre la roba en comptes d’utilitzar l’assecadora.
 • No deixar els dispositius elèctrics en estand-by.
 • Desendollar els carregadors que no estiguin en ús.
 • Tapar la cassola mentre cuines. Les olles de pressió i les vaporadores, estalvien un 70% d’energia.
 • No fa falta posar una temperatura alta en el rentavaixella, ja que avui els detergents són molt eficaços.
 • Esperar que els aliments es refredin abans de posar-los a la nevera.
Reduir la despesa d'aigua

Una altra de les situacions crítiques que viu el nostre país és la sequera que comença a pronunciar-se. Cada vegada és més comú escoltar notícies sobre la falta d’aigua en els embassaments, pantans i rius, juntament amb les escasses precipitacions. I a això, se li suma les altes temperatures.

 

Una realitat que espanta, i més si tenim en compte, que de mitjana una persona gasta al dia 142 litres d’aigua. Aquestes són algunes accions per a combatre el canvi climàtic a través de l’estalvi d’aigua: 

 • Instal·lar un regulador de cabal de l’aigua a la dutxa, que a part de reduir aigua i diners, evites l’emissió de més de 100 kg de CO₂.
 • Rentar amb aigua freda o tíbia permet estalviar 150 quilos de CO₂.
 • Evitar les banyeres i usar dutxes, s’arriba a estalviar fins a quatre vegades més.
 • Tancar l’aixeta mentre et rentes les dents o les mans.
 • Revisar que no gotegen les aixetes, ja que, en un mes, pot suposar una pèrdua d’aigua equivalent a la que es necessitaria per a omplir una banyera.
Apostar per les energies renovables

El problema del consum energètic és la producció d’aquesta energia perquè és nociva per al nostre planeta. No obstant això, aquest greu problema trobaria la seva fi si s’empressin energies renovables, com la solar o l’eòlica, entre moltes altres.

 

Si la teva situació econòmica no et permet instal·lar plaques solars en la teva llar, pots preguntar a la teva companyia elèctrica si l’energia que et subministren pot provenir de fonts verdes i renovables. 

Evitar els vehicles privats per al desplaçament

Es calcula, que un cotxe emet de mitjana 25 tones de CO₂ durant la seva vida útil, a part d’altres gasos contaminants. Si tenim en compte que les carreteres estan saturades de vehicles, ja pots fer-te una idea de la situació.

 

Per això, és tan important l’ús del transport públic, la bicicleta o anar a peu als llocs més pròxims. A més de ser una de les principals accions per a combatre el canvi climàtic, implica una vida molt més saludable i una gran reducció del soroll. En el cas que sigui impossible no agafar el cotxe, intenta compartir el viatge amb altres persones.

Davant llargues distàncies, no recorris de manera directa a l’avió, ja que és una de les principals causes de les emissions de CO₂. Cerca una alternativa, com ara el tren.

Considerar els desplaçaments

Molts dels desplaçaments que realitzem no són necessaris. Sempre que hagis de moure’t a un lloc, i estigui lluny, pensa en si és necessari la presencialitat o hi ha altres maneres de fer aquesta activitat. Avui dia, aquesta pràctica és més viable gràcies a totes les eines digitals que tenim.

 

En el cas de ser necessari el desplaçament, intenta buscar alternatives al cotxe o als avions. 

Fer un seguiment de les teves accions per a combatre el canvi climàtic

Si t’ha semblat interessant aquest article i vols començar a fer algunes d’aquestes accions per a combatre el canvi climàtic, t’animem a fer un seguiment dels seus efectes. AWorld és una aplicació que permet registrar els teus hàbits i et suggereix accions amb l’objectiu de reduir la teva petjada de carboni.

Si vols més consells per a un estil de vida sostenible, compartim amb tu l’Informe sobre la Bretxa d’Emissions 2020, compartit per ONU Medi Ambient.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »