Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

8 beneficis de l'energia renovable per al món

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 30/06/2022

Al llarg d’aquesta dècada, la consciència sobre les energies renovables ha incrementat molt en la societat. No obstant això, davant la situació d’emergència que ens trobem, el ritme cap a la transició energètica no és l’adequat.

En aquest article t’expliquem els 8 beneficis de l’energia renovable, desmentint mites i contrastant informació. El nostre objectiu és ajudar al planeta, i les energies renovables són una gran aliada.

Quins són els beneficis de l'energia renovable?

Podem destacar 8 grans beneficis de l’energia renovable, tots ells avantatjosos per al medi ambient i la humanitat. En aquesta llista, trobem des de la reducció de CO₂ fins a nous models econòmics plens d’oportunitats. Tot aprofitant el que ens ofereix el planeta.

1. És energia neta

L’energia renovable és energia neta, o energia verda, com es coneix popularment. Això significa que durant la producció d’aquesta energia no es realitza emissions contaminants a l’atmosfera, o bé, els gasos emesos són neutrals per al canvi climàtic. A més, tampoc impacta de manera negativa al medi ambient i entorn. Coneix detalladament la diferència entre energia renovable i neta, per a descobrir els matisos que les allunya.

2. Redueix l'ús d'energies fòssils

L’ús de l’energia renovable permet reduir la dependència que tenim actualment a les energies fòssils. Els combustibles fòssils, com el carbó o petroli, contribueixen a dos grans problemes:

  • Produir energia a través d’aquests recursos implica un alt nivell de contaminació.. La quantitat de gasos contaminants que emeten a l’atmosfera s’ha convertit en el principal problema del canvi climàtic.
  • Són recursos naturals limitats, per la qual cosa arribarà un punt on no tindrem accés a ells. Aquest problema comença a mostrar-se, ja que hi ha països que sofreixen d’escassetat d’aquestes matèries i depenen d’uns altres per a aconseguir energia.

Amb les energies renovables, aquests dos greus problemes que afecten actualment el món s’acabarien. En el cas de la pobresa energètica, la situació faria un gran canvi perquè les energies renovables es poden situar en qualsevol part del planeta, així que es pot assegurar la independència energètica de tots els estats.

3. No emet CO₂ a l’atmosfera

Com hem comentat, és energia neta, per la qual cosa no generen CO₂. Com que no produeix emissions contaminants, millora molt la situació que existeix amb la contaminació.

D’una banda, la qualitat de l’aire seria millor, prevenint així problemes de salut en la població. A més de reduir l’efecte d’hivernacle i les temperatures extremes que estem vivint en aquests últims anys. Amb les energies renovables, mitiguem l’impacte de la societat en el medi ambient, i frenem el canvi climàtic.

Utilitza fonts inesgotables

A diferència de l’energia convencional, l’energia renovable procedeix de fonts inesgotables, les quals s’adapten als cicles naturals. Això vol dir que encara que el seu ús sigui exhaustiu per a cobrir totes les necessitats energètiques del món, mai s’acaben.

Algunes d’aquestes fonts són el sol, el vent, l’aigua, el moviment de la terra, la calor, la mar, entre molts altres elements. Aquesta característica és el que permet que pugui ser una energia local i de proximitat.

És un model energètic sostenible

Tots els beneficis de l’energia renovable que hem detallat, i els que venen a continuació, són els que fan que sigui un model sostenible. Aquest tipus d’energia no contamina i fa possible acabar amb la pobresa energètica i la seva mala distribució. El fet de ser sostenible, fa possible lluitar contra el canvi climàtic i les conseqüències nefastes que aquest porta amb si.

6. Crea oportunitats de mercat

Segons l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA), si a escala mundial aconseguíssim el 36% de la quota energètica amb les renovables, implicaria una oferta de treball per a 24 milions de persones. . A més, d’augmentar un 1,1% l’economia mundial, que equival a 1,2 bilions d’euros.

En el cas d’Espanya, és un mercat amb molt de potencial i que pot implicar una de les principals vies econòmiques del país, ja que compta amb moltes hores de sol anuals, energia eòlica i mareomotriu.

presa - Eltex
Redueix els costos de l'energia

Actualment, i gràcies als avanços tecnològics en el sector renovable, generar energia a través d’aquests mètodes sostenibles és molt més econòmic i són més les persones que poden accedir a ella.

D’altra banda, les famílies que compten amb una instal·lació d’autoconsum, veuen reduïda la seva factura de la llum mensualment, ja que els costos són més inferiors que l’energia que prové de la xarxa convencional.

A més, els costos de l’energia renovable són previsibles i es poden planificar, deixant de banda els canvis a les factures, i sobretot, la preocupació per les altes pujades del preu de l’energia.

8. És competitiva i acceptada en el món

En aquesta última dècada, després de veure l’emergència que corre el nostre planeta amb el canvi climàtic, hi ha un gran consens a favor d’impulsar una transició energètica, basant-se en un model sostenible a través de les energies renovables.

Aquesta energia, en l’actualitat, és molt competent i pot substituir sense problema a les energies fòssils. Això és gràcies al desenvolupament i evolució de la tecnologia, que ha permès major eficàcia i preus més baixos en aquest sector.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »