Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Varien els hàbits de consum energètics amb les plaques solars?

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 21/07/2022

És una de les preguntes més comunes entre les famílies que volen fer el pas a l’autoconsum, ja que hi ha cert temor a canviar els hàbits de consum energètic al qual s’està acostumat.

No obstant això, en aquest últim any, a causa de la crisi energètica i les variacions de preus, hem hagut d’adaptar-nos a les hores on el preu era més econòmic, havent d’alterar, en moltes ocasions, els nostres hàbits de consum. En aquest article, us expliquem quins possibles canvis poden afectar els teus hàbits de consum energètic.

Com adaptar els meus hàbits de consum energètic a les plaques solars?

Els hàbits de consum variaran segons l’orientació de les teves plaques solars. Per què? Bé, l’energia que produeixen els panells fotovoltaics ha de ser consumida en el moment de la seva generació, perquè no s’aboqui a la xarxa elèctrica, per això el teu màxim consum energètic hauria de coincidir amb el pic màxim de producció de la teva instal·lació. Aquest fet varia si comptes amb bateries solars.

Instal·lació orientada al sud

Una instal·lació amb orientació al sud té producció durant tot el dia. Sens dubte, és la millor orientació per a les plaques solars, però això dependrà de la posició de la casa i la teulada.

En aquest cas, la producció d’energia es realitzarà durant tot el dia, des que surt el sol fins que se’n va. No obstant això, el seu pic màxim es concentra de 12.00 h a 14.00 h, moment perfecte per a posar en funcionament els electrodomèstics o sistemes elèctrics d’alt consum.

Orientacion-produccion-EST-Eltex
Instal·lació orientada a l'est

Amb les plaques solars orientades a l’est, la seva producció es veu reduïda a les hores del matí. Aquesta instal·lació és perfecta per a un consum matutí, ja que el pic màxim és d’11.00 h a 12.00 h, per la qual cosa hauràs d’adaptar-te a utilitzar els elements amb major consum durant aquestes hores.

Orientacion-produccion-ESTE-1024x677 - Eltex
Instal·lació orientada a l'oest

En el cas contrari, tenim les instal·lacions orientades a l’oest, les quals compten amb una producció energètica de tarda. Comencen a rebre radiació suficient al migdia, fins al capvespre. El seu pic màxim es realitza de 13.00 h a 15.00 h, i és perfecta per a aquelles famílies que tenen la seva màxima activitat a la tarda.

Orientacion-produccion-OEST-Eltex
Instal·lació a dues aigües (est - oest)

També existeixen instal·lacions conegudes com ‘a dues aigües’, ja que són teulades que permeten col·locar plaques solars en les dues orientacions, est i oest. En aquesta situació, la instal·lació produeix energia tant al matí com a la tarda.

Però, compte! No es poden comparar amb les d’orientació sud. Per què? Imagina’t que tens aquest tipus d’instal·lació, 10 plaques en el costat est i 10 plaques en l’oest. Bé, estaràs produint energia durant tot el dia, però no serà una producció de 20 plaques, sinó de 10 al matí i 10 a la tarda. A diferència de l’orientació sud, que serà una producció de 20 plaques durant tot el dia.

Orientacion-produccion-EST-OEST-Eltex
Altres factors que influeixen als teus hàbits de consum energètic

A part de l’orientació, trobem dos factors que també influeixen a la producció i, de manera indirecta, als hàbits de consum energètic.

  • Quantitat de plaques solars: encara que l’orientació sigui la ideal per als teus hàbits, has de tenir en compte la quantitat de plaques solars i els kW que generen. Si el teu consum és superior a la producció dels teus panells, començaràs a consumir energia de la xarxa convencional, per la qual cosa la teva factura augmentarà.
  • Època de l’any: la radiació solar varia segons l’època de l’any, i això afecta de manera directa a la producció d’energia. A diferència del que pensa la majoria de la gent, la millor època de l’any és la primavera, ja que la radiació solar és elevada i la temperatura és controlada. A l’estiu, en canvi, tot i que la radiació és molt alta, les temperatures també, per la qual cosa hi ha una pèrdua provocada per l’elevada temperatura que pateixen les plaques solars.

Si tens algun dubte o t’agradaria saber quin tipus d’orientació i instal·lació seria viable en la teva llar, posa’t en contacte amb els nostres experts.. T’assessorarem perquè els panells fotovoltaics s’adaptin a les necessitats de la teva família i llar.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »