Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Arquitectura verda: què és i quines són les seves característiques

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 02/06/2022

Fa anys que les ciutats tracen un pla de transició cap a l’ecologia i sostenibilitat, generant estratègies i accions per a reduir la gran petjada de carboni que deixen cada dia. En l’article d’avui, ens centrarem en l’arquitectura verda, una nova manera de construcció urbanística que es basa a minimitzar els efectes nocius per al medi ambient.

Què és l'arquitectura verda?

L’arquitectura verda és un disseny sostenible dirigit a conservar el medi ambient, millorar la vida de les persones, fer un ús eficient de l’energia i reduir la contaminació.

Per a això, els edificis construïts compten amb una sèrie de característiques que permeten complir amb tots els objectius comentats. Els aspectes més importants per a poder denominar un edifici com a arquitectura verda és l’elecció dels materials i les pràctiques de construcció. Tots dos han de ser ecològics.

D’altra banda, trobem una sèrie de requisits que han de ser emplenats per a considerar-se com a edifici sostenible:

 • Estudi específic dels condicionants ambientals, com és la humitat, les temperatures o l’orientació de l’edifici.
 • Estudi de condicionants socials, amb la finalitat que l’edifici contribueixi a un desenvolupament social sostenible.
 • Estudi dels condicionants culturals, ja que en cada país els costums són diferents, per la qual cosa les solucions per a reduir l’impacte ambiental hauran d’adaptar-se.
Les característiques de l'arquitectura verda

Encara que les persones relacionen l’arquitectura verda amb jardins verticals i una gran quantitat de vegetació en les façanes, aquest tipus de construcció va molt més enllà. Aquest gènere abasta molts aspectes, dels quals destacarem els més rellevants:

 1. Ubicació òptima, maximitzant la llum solar, els vents i el refugi natural.
 2. Fonts d’energia alternatives renovables, com l’energia solar.
 3. Sistemes de ventilació eficients.
 4. Accessoris de plomeria per a l’estalvi de l’aigua.
 5. Il·luminació i electrodomèstics de baix consum.
 6. Recol·lecció d’aigua de pluja i reutilització d’aigües grises.
 7. Materials obtinguts (en la seva majoria) localment, eliminant el transport de llarga distància.
 8. Ús eficient de l’espai.
 9. Reutilització d’edificis antics.
 10. Integració del sistema coberta verd en els terrats.
Certificacions energètiques

Aquestes construccions sostenibles compten amb un sistema d’etiquetes segons la mena de segell o certificació que assoleixi l’edifici. Aquestes certificacions, emeses per un tècnic competent, permeten mesurar i comparar les diferents edificacions. Els paràmetres que es tenen en compte per a donar la certificació són:

 • Les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle: relacionades amb el subministrament energètic.
 • Les característiques de l’edifici: permeten reduir la despesa innecessària d’energia.
 • L’eficiència energètica: s’aconsegueix quan la relació entre consum i demanda d’energia és la correcta, evitant les pèrdues d’energia.
 • L’energia final consumida: la suma total de l’energia que s’utilitza per a les instal·lacions de l’edifici (climatització, calefacció, il·luminació).
arquitectura verde edificio - Eltex
Edifici energia zero o plus

Dins de l’arquitectura verda, trobem els edificis energia zero, que són aquells en el qual el consum energètic prové, exclusivament, de l’energia que s’autoprodueix, gràcies a fonts d’energia renovable, com la solar.

També, existeixen aquelles edificacions que produeixen un excés d’energia, és a dir, produeixen més energia de la qual consumeixen. A aquests, se’ls coneix com a edificis energia plus (EEP).

El futur urbà es dirigeix cap a l’arquitectura verda, ja que és l’única via sostenible per a continuar creixent com a civilització, sense que això suposi un risc real per a la supervivència del planeta. Actualment, ja són alguns els països que han apostat de ple per aquesta mena de construcció, i és qüestió d’anys, que totes les grans ciutats es converteixin en verds.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »