Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Com funciona una bateria solar d'autoconsum?

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 12/05/2022

La bateria solar és un dispositiu d’emmagatzematge que acumula l’energia que produeixen les plaques solars. Això permet usar l’energia acumulada quan es necessiti en la llar, fent d’ella una eina clau per a fer més rendible la teva instal·lació fotovoltaica. Però, com funcionen les bateries solars d’autoconsum?

Funcionament de la bateria solar

La seva funció és, bàsicament, emmagatzemar energia generada pels panells fotovoltaics. Això s’aconsegueix connectat la bateria solar a la instal·lació d’autoconsum, la qual cosa permet que l’energia sobrant es guardi en aquest dispositiu.

Per exemple, durant el dia les plaques solars van generant energia, la qual és consumida per la llar. Aquella que no és consumida va a la xarxa convencional, a no sé, que la teva instal·lació compti amb una bateria solar. En aquest cas, aquesta energia sobrant s’emmagatzemaria en la teva llari es podria utilitzar en moments on les plaques solars no produeixen, com la nit.

En el nostre article Tot el que has de saber sobre les bateries solars, expliquem amb més detalli les característiques d’aquest dispositiu d’emmagatzematge.

Tipus de bateries solars

Hi ha diversos factors que afecten en el moment de triar el tipus de bateria solar per a completar una instal·lació fotovoltaica. Aquests factors són: la capacitat de producció, el consum diari o el consum elèctric que es vulgui aprofitar.

Hi ha diferents maneres de classificar les bateries, no obstant això, la més comuna és diferenciar-les pel tipus de cicle. En aquest cas, trobem dos tipus de bateries solars, les de cicle baix i les de cicle profund. A continuació, us expliquem els detalls.

  • Bateria de cicle baix: aquest tipus de bateria solar aporta energia quan hi ha una demanda alta. No obstant això, un punt negatiu d’aquest dispositiu, és que no es pot deixar descarregar per complet, ja que podria arribar a danyar-se. Per a un funcionament correcte i llargs anys de vida, cal evitar descarregar-les per sota del 20% de la seva capacitat total.
  • Bateria de cicle profund: és molt més resistent, ja que pot descarregar-se per complet, sense que això afecti de manera negativa a la seva eficiència i rendiment. Aquestes bateries són les més utilitzades en llars per les seves característiques. En Eltex també treballem amb bateries de cicle profundper a aconseguir el màxim rendiment.
Explicació tècnica del funcionament

La bateria solar està composta per cel·les químiques que tenen un pol negatiu i un altre positiu, juntament amb electròlits, que permeten el flux elèctric cap a l’exterior del dispositiu. En aquestes cel·les es produeix la reacció química necessària per a convertir l’energia en electricitat.

Aquesta reacció es basa en el principi d’oxidació-reducció dels elements químics dels seus components. Com es produeix? Bé, el procés és possible gràcies al fet que, quan una de les substàncies s’oxida i perd electrons, l’altra suma electrons i es redueix.

reaccion-quimica-baterias_cat-1024x919-1

En aquesta il·lustració, representem la reacció química d’oxidació-reducció que es produeix a l’interior de la bateria solar, i el qual fa possible emmagatzemar i utilitzar l’energia en un altre moment.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »