Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Quina és la diferència entre energia neta i energia renovable?

En un moment, on s’és conscient de la importància de la transició energètica per a acabar amb el cambi climàtic, és clau conèixer la diferència entre energia verda i energia renovable. Tots dos conceptes s’empren de manera errònia com a sinònims, sense tenir en compte que no signifiquen el mateix. En aquest article t’expliquem les seves diferències, avantatges i característiques principals.

Diferència entre energia verda i energia renovable

L’ energia renovable és aquella que es genera a partir d’una font inesgotable. La principal característica d’aquesta mena d’energia és que no s’esgota, ja que la font és per naturalesa inesgotable, com el sol o el vent, o perquè el ritme de recuperació d’aquesta font és superior al de despesa.

Mentre que l’ energia verda, també coneguda com a energia verda, és aquella que durant la seva producció no realitza emissions a l’atmosfera ni impacten negativament a l’entorn, o les seves emissions són climàticament neutral, com el gas natural. A diferència de la renovable, aquest tipus d’energia pot ser limitada.

Placas-Solares-Aereo-scaled - Eltex
Per què hi ha confusions entre els termes?

La confusió de tots dos conceptes és molt comú, ja que una mateixa font d’energia pot tenir les dues característiques alhora (renovable i verda), com l’energia solar. No obstant això, també ens podem trobar amb fonts que siguin:

  • Netes, però no renovables.
  • Renovables, però no netes.

Això ho defineix la forma en què es genera l’energia, és a dir, com es produeix. Un exemple, seria la biomassa, una energia renovable, ja que prové de residus orgànics, però que a l’hora de produir-se emet gasos d’efecte d’hivernacle, per la qual cosa no es pot considerar una energia verda.

A més, la unió dels termes es fa més freqüent a causa del seu mal ús per part de les administracions o càrrecs estatals. Actualment, hi ha països que consideren energia verda aquelles que no generen emissions, però, en canvi, no tenen en compte sí que contaminen o provoquen danys al medi ambient pels seus residus. Llavors, es fiquen en el mateix sac, per exemple, les energies renovables, la hidroelèctrica a gran escala i l’energia nuclear.

La millor opció: les energies renovables verdes

Tot i la diferència entre energia verda i energia renovable, existeixen una gran varietat d’energies que compleixen amb aquestes dues característiques. Sens dubte, és la millor alternativa per a lluitar contra el canvi climàtic i realitzar una transició energètica segura i sostenible, deixant enrere els combustibles fòssils i l’energia nuclear. Amb aquestes propietats, trobem les següents energies:

  • Energia solar: avui dia és la més utilitzada i coneguda, gràcies a la seva incidència en el desenvolupament de l’autoconsum elèctric. Existeixen dos tipus, l’energia fotovoltaica, que s’obté a través dels panells solars que transformen l’energia solar en elèctrica, i de la qual els nostres experts poden assessorar-te, i l’ energia tèrmica, aquest cas, les plaques solars converteixen l’energia del sol en energia tèrmica, per a usar-la en la calefacció o aigua calenta.
  • Energia eòlica: és l’altra energia renovable verda més coneguda. Com indica el seu nom, és assolida pels molins que generen energia elèctrica quan les seves aspes s’impulsen pel vent.
  • Energia hidràulica: gràcies a les turbines hidràuliques, es produeix energia fent ús de la força de l’aigua.
  • Energia geotérmica: s’utilitza la calor pròpia de l’interior de la Terra per a produir energia tèrmica.
  • Energia marina: mitjançant la força de la mar, ja sigui per les marees (mareomotriu) o les ones (de les ones), es pot obtenir energia il·limitada i verda.
El futur dels habitatges

Totes les energies comentades, a més de ser inesgotables i netes, no suposen riscos per a la salut i subministren independència energètica. D’altra banda, permeten assegurar una transició energètica justa. Motius pel que cada vegada són una alternativa més atractiva i real.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualmente, una gran cantidad de personas dudan del correcto funcionamiento de las placas solares durante temporadas frías, generando en estas dudas a la hora de apostar por la energía solar. Seguidamente, hemos narrado en detalle el funcionamiento de las placas solares en invierno con el fin de romper con esas dudas establecidas.

Llegir més »

Guia de subvencions europees per a l’autoconsum 2023

El 31 de desembre del 2023 finalitza el termini per a obtenir les subvencions de la Unió Europea del pla Next Generation European Union. A continuació, et proporcionem tota la informació necessària sobre aquestes subvencions perquè puguis aprofitar aquesta oportunitat abans que es compleixi la data límit.

Llegir més »