Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

L'autoconsum fotovoltaic: tipus, avantatges i costos

L’autoconsum fotovoltaic és la capacitat que té una llar o una empresa de produir electricitat per al seu propi consum. Tota construcció pot comptar amb aquest sistema d’autoconsum, sempre que l’electricitat sigui consumida, únicament, per la persona responsable de la instal·lació.

 

Actualment, la energia d’autoconsum més utilitzada és la solar, ja que és la més accessible i fàcil d’instal·lar en les llars. A més, és neta, és a dir, no contamina al medi ambient, i rendible econòmicament.

Tipus d'instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic

Hi ha dos tipus d’instal·lació d’autoconsum fotovoltaic, amb connexió a la xarxa elèctrica i aïllada.

La primera és la més usual i recomanable per a llars convencionals i amb bona connexió a la xarxa. Aquesta instal·lació està connectada a la xarxa convencional, i es produeix un flux constant d’electricitat entre les plaques solars i aquesta. Amb aquest sistema, els conceptes més importants són: abocament a la xarxa i sistema d’excedents.

En canvi, la instal·lació aïllada funciona de manera autònoma, és a dir, no requereix el suport de la xarxa convencional. Però, el seu cost és elevat i es recomana en cas de situar-se en un lloc on no existeix la xarxa de subministrament o és molt deficient.

Components d'un sistema d'autoconsum fotovoltaic

El sistema d’autoconsum fotovoltaic de connexió a xarxa es constitueix per panells fotovoltaics i un inversor. Els panells fotovoltaics, gràcies a les cèl·lules fotovoltaiques, generen electricitat a partir de la llum solar que incideix sobre ells. D’altra banda, l’inversor permet que l’electricitat generada per les plaques, que és corrent continu, sigui útil per a les llars, convertint-la en corrent altern.

A més d’aquests dos components, un sistema d’autoconsum pot comptar amb altres accessoris que milloren la rendibilitat i qualitat de la instal·lació. És el cas de les bateries solars, uns dispositius que permeten emmagatzemar l’energia generada pels panells fotovoltaics. Les bateries són obligatòries, només, per a instal·lacions aïllades.

Avantatges de l'autoconsum fotovoltaic
Són diversos els avantatges que aporta una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic, oferint un ventall de possibilitats a les famílies pel que fa a l’energia.
  • Contribució amb el medi ambient: l’energia solar, a part de ser renovable, és energia neta. Una instal·lació de plaques solars permet generar energia sense emetre CO₂ a l’atmosfera ni implicar cap risc al planeta.
  • Més autonomia: amb els panells fotovoltaics, una família pot arribar a ser més independent de les companyies elèctriques, ja que no depèn del subministrament elèctric al 100%. Això implica major llibertat horària i reducció de despeses.
  • Bona imatge: de cara a les empreses, comptar amb plaques solars en les seves dependències, implica un reforç al seu compromís amb el medi ambient i, de manera directa, millora la seva imatge corporativa.
  • Estalvi en la factura: gràcies a l’abaratiment d’aquests sistemes d’autoconsum i la forta pujada en les tarifes de la llum, produir energia de manera autònoma pot arribar a ser més econòmic. Hi ha una reducció real en les despeses de consum de la llar. Des d’Eltex et facilitem una calculadora per a conèixer el teu estalvi.
Ahorro - Eltex
Quin és el cost d'un sistema fotovoltaic?

En aquests últims anys, el cost de producció energètica a través d’un sistema d’autoconsum ha sofert fortes reduccions, aconseguint així un cost competitiu amb les fonts d’energia convencionals. És a dir, el cost de l’electricitat solar és rendible, i aquest fet es veu reflectit en la quantitat d’instal·lacions que s’estan realitzant per Europa.

La favorable situació ha estat possible gràcies a la sofisticació i els avanços tecnològics del sector. A més, la possibilitat de beneficiar-se d’un autoconsum compartit, gràcies als nous models, permeten que aquest tipus d’instal·lació puguin ser viables en comunitats de veïns, arribant així a tothom.

Un altre aspecte que fa encara més atractiu instal·lar panells, és el programa de subvencions i ajudes econòmiques que estan en actiu. Aquestes ajudes van destinades a les instal·lacions d’autoconsum amb l’objectiu últim d’incentivar i propulsar aquest tipus d’energia. Des d’Eltex ens fem càrrec de tramitar aquestes ajudes.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »