Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

Els diferents tipus d'instal·lació fotovoltaica solar

Descobreix la instal·lació solar que millor s'adapta a la teva llar

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 09/03/2023

Cada llar té les seves necessitats energètiques i cada propietari/ària cerca aquella opció que millor s’adapta a elles. Per sort, en l’actualitat, existeixen diversos tipus d’instal·lació fotovoltaica.

En aquest article t’expliquem les característiques més rellevants, els avantatges i els punts febles de cada tipus. És el moment de trobar la instal·lació que millor s’adapti a la teva llar.

Instal·lació solar connectada a xarxa

Com el seu nom indica, aquest tipus d’instal·lació, encara i ser d’autoconsum, es manté connectada a la xarxa elèctrica convencional. Això significa que la planta solar produirà la seva pròpia energia, que serà consumida per la llar; no obstant això, la casa seguirà connectada a la xarxa.

instalacion solar - tipo de instalacion

En cas que la instal·lació no proporcioni suficient energia per a proveir la necessitat de consum, és possible recórrer a l’electricitat de xarxa, per la qual cosa mai hi ha falta d’energia en la llar. Per exemple, a les nits, en cas de no comptar amb una bateria, la llar consumirà de la xarxa, ja que les plaques solars no estan produint.

El resultat d’això és que els propietaris de la instal·lació seguiran en contacte amb les companyies elèctriques i pagaran una factura mensual d’electricitat. Però, aquesta factura es veurà molt reduïda perquè el consum de xarxa es veu disminuït gràcies a l’autoconsum d’electricitat.

Descobreix quants diners estalviaries al mes amb plaques solars a la nostra calculadora!

Instal·lació solar aïllada

La instal·lació d’autoconsum aïllada o no connectada a xarxa, implica que la llar és totalment independent a la xarxa elèctrica. Amb aquest tipus d’instal·lació, l’única energia que es pot consumir és aquella produïda pels panells solars o, bé, l’emmagatzemada en les bateries.

Si no hi ha subministrament per part d’aquests elements, no hi ha manera de proveir d’energia la casa. No obstant això, el gran avantatge és que no es paga cap factura d’energia i es trenca totalment la relació amb les elèctriques, encara que no es gaudiria del sistema d’excedents.

Tipus d'instal·lació amb excedents

D’altra banda, estan les instal·lacions amb excedents. Els excedents és l’energia produïda per les plaques solars que no s’ha consumit ni emmagatzemat en la bateria. Per a tenir aquest tipus d’instal·lació, haver de ser una planta solar connectada a xarxa.

Com funciona? La instal·lació injecta l’energia excedentària, és a dir, aquella que no es consumeix, a la xarxa de distribució elèctrica. A canvi d’aquests excedents, hi ha un sistema de compensació per part de la companyia elèctrica. En aquest article sobre la tarifa solar s’explica amb detall aquest sistema i com permet l’estalvi.

És recomanable que les instal·lacions d’autoconsum domèstiques siguin amb excedents. D’aquesta manera, es dona valor a l’energia elèctrica sobrant.

Tipus d'instal·lació sense excedents

Les instal·lacions sense excedents són aquelles que, a través del sistema antiabocament, evita que l’electricitat produïda pels panells solars s’injectin a la xarxa.

Amb aquesta mena d’instal·lació, es perden els excedents d’electricitat, i és molt important tenir en compte que amb una instal·lació d’autoconsum domèstica sol haver-hi molts excedents, ja que rarament la producció és simultània al consum.

Instal·lació fotovoltaica individual

Solen ser les instal·lacions més comunes, sobretot si ens centrem en les plantes fotovoltaiques domèstiques. La seva principal característica és que la instal·lació solar està associada a una única llar, per la qual cosa proveeix d’energia només a aquesta casa.

Instal·lació fotovoltaica col·lectiva

La instal·lació col·lectiva és aquella que té més d’una llar associada a la mateixa instal·lació fotovoltaica solar. Els panells solars tenen la capacitat de proveir energèticament a diversos habitatges, i també pot alimentar als serveis comuns, com l’ascensor o les llums de la comunitat. L’exemple clar d’una instal·lació col·lectiva seria la instal·lada en una comunitat de veïns.

Aquest tipus d’instal·lació cada vegada és més comuna, però els reglaments són una mica més exigents. Avui dia, per a col·locar panells solars en un bloc de pisos s’ha de comptar amb l’aprovació de, mínim, un terç dels propietaris que, a la vegada, representin un terç de les quotes de participació.

instalacion fotovoltaica solar - comunidad

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »