Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de 400€ a 750€ dte*

Deixa'ns les teves dades i obtindràs un codi de fins a 750€ dte*

Tens algun dubte? Omple aquest formulari i contactarem amb tu en menys de 5 minuts

Servei disponible de Dilluns a Dijous de 10:00h a 19:00h i Divendres de 9:00h a 15:00h

La transició energètica, què és i per què és necessària?

Un futur segur a les mans de la transició energètica

Autora: Patricia Pérez

Data de publicació: 11/01/2023

La transició energètica és una paraula que està de moda, i sens dubte, això és molt positiu per al planeta. Tanmateix, no és un fet extraordinari de l’actualitat, ja que al llarg de la humanitat s’han viscut diverses transicions.

En aquest article, t’explicarem tot sobre la transició energètica i el perquè de la seva necessitat per al futur del planeta.

Què és la transició energètica?

La transició energètica dona nom al canvi a llarg termini que es produeix en els sistemes energètics. Aquest canvi ve provocat per un factor o, bé, per una combinació de factors, com ara una nova estructuració del sistema.

Ara, vivim en la urgència d’establir un nou model energètic basat en les energies netes i renovables, que permetin proveir la gran demanda d’energia sense suposar un risc real per al planeta i la humanitat.

Història de la transició energètica

Al llarg de la història, s’han viscut diversos canvis energètics per a complaure les necessitats del moment. Per exemple, en el segle XIX el carbó va deixar enrere la fusta, que fins a aquest moment era la matèria primera per excel·lència.

En el segle XX va tornar a ocórrer, i el carbó va ser substituït pel petroli, que continua sent la principal font en l’actualitat. No obstant això, després de l’emergència del canvi climàtic, és necessari una nova transició energètica.

Com veus, sempre hi ha hagut canvis de models energètics, però existeix una gran diferència. Les anteriors transicions van ser molt prolongades en el temps i de manera gradual. Així i tot, la que estem afrontant avui dia s’està desenvolupant amb urgència i sota polítiques governamentals.

Nou model energètic, cap a on ens dirigim?

L’objectiu d’aquest canvi energètic és reduir l’escalfament global i el canvi climàtic, que està deixant greus estralls en el món. Pel que el nou model energètic s’alça amb la finalitat d’aconseguir la descarbonització.

Per a això, és necessari l’ús massiu de recursos energètics no contaminants, l’electrificació i la digitalització de tots els processos. Aquí és on juga un paper important les energies renovables, on les plaques solars es converteixen en un gran aliat per a assolir l’autoconsum de la societat i la independència de les grans indústries energètiques.

Aquesta transició energètica fomenta l’eficiència energètica, la sostenibilitat i l’economia circular, tres pilars fonamentals per a un futur sa i just.

Per què és tan urgent aquest canvi energètic?

L’emergència d’aquesta transició energètica la marca el punt crític en què ens trobem enfront de l’escalfament global.

Avui dia, estem per sobre de l’1 °C, i si tenim en compte que el punt de no retorn està en 1,5 °C, segons el Tractat de París, ens trobem en el límit. Aquests últims 7 anys, a escala global, han estat els més calorosos i secs.

transicion-energetica-calentamiento - Eltex

Per això és imprescindible detenir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, i l’única forma és canviant el model actual energètic i de consum.

Altres notícies d'interès...

Els panells solars funcionen a l’hivern?

Actualment, una gran quantitat de persones dubten del funcionament correcte de les plaques solars durant temporades fredes, generant en aquests dubtes a l’hora d’apostar per l’energia solar. Seguidament, hem narrat detalladament el funcionament de les plaques solars a l’hivern per tal de trencar amb aquests dubtes establerts.

Llegir més »